PREDSTAVITEV


Za Vas imamo vsak dan tople malice in kosila, žlikrofe, ki jih izdelujemo po starih domačih receptih, jedi po naročilu, ob Vašem prazniku pa Vas bomo presenetili s svečano večerjo.

Kako pripravimo idrijske žlikrofe?

Zamesimo mehkejše rezančevo testo in ga pustimo pol ure počivati.
Medtem pripravimo nadev: pretlačenemu kuhanemu krompirju dodamo sol, maščobo (ocvirke, zaseko ali praženo slanino), praženo čebulo in začimbe ter vse skupaj premešamo. Oblikujemo za lešnik velike kroglice.

Na tanko razvaljano testo polagamo kroglice nadeva in jih zavijemo, toda le toliko, da se robova testa malo pokrijeta, ostanek pa odrežemo.

Z roko pritisnemo skupaj testo med kroglicami in ga prerežemo, da dobimo kvadratne žepke. S prsti nato stisnemo odrezana robova, da dobimo ušesca. Na zgornjem koncu s prstom še rahlo pritisnemo, da naredimo vdolbinico, kar da žlikrofom značilen videz.

Žlikrofe skuhamo v vreli slani vodi in jih ponudimo kot samostojno jed ali kot prilogo. Zabelimo jih lahko z ocvirki, z znano idrijsko omako bakalco ali drugimi omakami (pečenkino, sirovo, golaževo…).
Idrijski žlikrofi so po starem Pravilniku o pogojih za uporabo označbe tradicionalnega ugleda kmetijskih pridelkov oziroma živil že pred časom pridobili oznako »Tradicionalni ugled«. Pobudnik in vlagatelj zaščite postopka priprave idrijskih žlikrofov je Društvo za zaščito in promocijo idrijskih žlikrofov in jedi. Odkrivanje zgodovine idrijskih žlikrofov je zahtevno, po obliki pa menda spominjajo na kape francoskih generalov.